2013. április 17.

Lee Child és Jack Reacher

Ha jól emlékszem A pók hálójában volt az első Lee Child könyv, ami a kezembe került évekkel ezelőtt, és egyből nagy rajongó lettem. Valóságos maratont rendeztem, míg a könyvespolcunkon fellelhető összes kötetnek a végére nem értem. Mivel a legtöbbet ajándékba kaptuk, a sorozat távolról sem volt teljes, így egy ideje kutatom a még hiányzó régebbi kötetetek, miközben várom, hogy újak jelenjenek meg. Szerencsére ez utóbbiakra nem kell sokat várni, hiszen a General Press kiadó jóvoltából néhány hónappal az angol kiadást követően magyarul is olvashatjuk őket.

Kép innen
Lee Child regényeinek főszereplője Jack Reacher, a volt katonai rendőr, aki harminchat évesen, tizenháron évi szolgálat után, kilépett a katonaság kötelékéből, és keresztül-kasul utazza az Egyesült Államokat, hogy jobban megismerje azt az országot, amelynek a hadseregében őrnagyként szolgált. A legtöbb könyv  Reacher katonaság utáni bolyongásai alatt játszódik, de néha a szerző visszakanyarodik azokhoz az időkhöz, amikor főhőse a 110-es különleges egység nyomozója volt. Az első Jack Reacher könyv 1997-ben jelent meg, és elnyerte az Anthony díjat, mint a legjobb debütáló regény. Idén fog megjelenni a tizennyolcadik.

„ Eno étkezdéjében  tartóztattak le, déli tizenkettőkor. Éppen tojásrántottát ettem, és kávét ittam hozzá. De ez nem az ebédem volt, hanem késői reggelim. Csuromvíz voltam, és hullafáradt a hosszú gyaloglástól. Bőrig áztam a zuhogó esőben, amíg az autópályától elgyalogoltam a városig. ”  – ezek voltak Jack Reacher legelső szavai amikor az Elvarázsolt dollárokban az olvasóközönség elé lépett. Akkor még semmit sem tudtunk róla, az életéről, a múltjáról, akárcsak a kihallgatását végző főfelügyelő:  „ ... Átnéztem a zsebében talált tárgyakat. Megállapítottam, hogy nem hord magánál semmiféle dokumentumot, amivel igazolhatná a személyazonosságát. Sem jogosítványt, sem hitelkártyát, semmit az ég világon. Azt mondja nincsen címe. Akkor hát ki ez az ember, kérdem én.


Tehát kicsoda is valójában Jack Reacher?

A tizenhét kötet alatt alaposan megismerkedhetünk vele, bár végig valami titokzatosság lengi körül. A róla szóló információkat csepegtetve kapjuk, minden történetben valami plusz adódik a kialakult képhez, néha az új helyzetből adódóan, néha azáltal, hogy múltban történt dolgokra derül fény. Egy egyszerű ember, egy átlagos ember hibáival.

A sorozatbeli önéletrajza szerint Nyugat-Berlinben született egy katonai támaszponton, a Kennedy-korszak elején. Apja tengerészgyalogos volt, anyja francia. Egy testvére van, a két évvel idősebb Joe. A már fent említett Elvarázsolt dollárokban így foglalja össze életét: A katonaság jelentette a gyermekkoromat. Szinte a világ minden amerikai katonai támaszpontján megfordultam.  Összesen huszonnégy különböző országban végeztem el a középiskolai tanulmányaimat.  Szóval, harminchat éven keresztül a katonaság volt az otthonom és a családom, először, mint katonagyereknek, aztán, mint tényleges katonának, és akkor a Szovjetunió hirtelen földobta a talpát, és egyszeriben fölöslegessé vált az a túlméretezett katonaság.” 

Ha fizikai valójában tekintünk rá, megállapíthatjuk, hogy nem egy hétköznapi figura. Fehér férfi, 195 cm magas, 110 kiló, haja szőke, szeme kék.  Jobban magunk elé képzelhetjük, hogyha felidézzük  Jodie Garber gondolatait, melyek szerint látni szeretné „lusta ferde vigyorát. Kócos haját. Hosszú karjait, amelyektől elegáns az alakja, mint egy agáré, pedig valójában nagyon is széles. A szemét, amely jegesen hideg kék, mint az Északi-tenger. Hatalmas kezét, amely ökölbe szorítva akkora, mint egy futball-labda.”  (A pók hálójában) Testén egy deka zsír sincsen, az izmai vele születtek, a Kétélű fegyverben  el is mondja, hogy nem szokott edzeni. Nem jó futó. Számos sérülése van: a legemlékezetesebb a hasán található borzalmas vágás, amelyet egy tengerészgyalogos őrmester állkapcsának egy darabja okozott egy robbanáskor, és amelyet a tábori orvos elég rondán foltozott össze;   a mellkasán egy .38-as ütötte sebhely; a karján, amelyet a bátyja szerzett neki egy vésővel, még fiatal korukban.

Azt követően, hogy „egy bonyolult szervezetű testület magas rangú és nagyra becsült tagjából egyik pillanatról a másikra a 270 millió névtelen civil egyikévé vált” (A pók hálójában), névtelennek is kíván maradni. Szereti a titokzatosságot, a felszínen barátságos és közvetlen, de soha nem beszél túl sokat magáról. Mindig készpénzzel fizet, és stoppal vagy busszal utazik, neve nem szerepel utas listákon és hitelkártya-tranzakciók nyilvántartásában. Nincsen csomagja, pénzén kívül csak egy összecsukható fogkefét visz magával, 2001 szeptember 11 után egy lejárt útlevelet és egy hitelkártyát. Ruháit két-három napig hordja, majd újakat vesz, a régit meg kidobja. A láthatatlanság a második természetévé vált. Tudja, hogy néha túlzásba viszi az óvatosságot, de szereti ezt a fajta életet. Bár egyesek csavargónak tartják, ő hobónak vallja magát, aki azt teszi, amihez éppen kedve van. Amikor unatkozik, zenét hallgat a fejében, egész zenegyűjteménnyel rendelkezik, kedvence a blues. Belső órája tökéletesen működik, a nap bármely szakában képes megmondani a pontos időt. Utazásai során megtakarított pénzéből gazdálkodik, Virginiai bankszámlájáról oda kéret pénzt, ahol éppen tartózkodik. Ha elfogy a pénze időszakos munkát vállal, legyen az medence ásás, vagy kidobóember egy szórakozóhelyen. Az is előfordul, hogy a rosszfiúktól elvett pénzből gazdálkodik, hiszen számukra már fölösleges.

A Kétélű fegyverben kiderül róla, hogy világ életében rendőr akart lenni, de a családi háttere miatt katona lett, úgyhogy katonai rendőr lett, mert a rendőrök rendbe hozzák a dolgokat, (...) gondoskodnak az emberekről, hogy a kisembereknek rendben legyen az életük. De ő nem igazán a kisemberek miatt  csinálja, hanem mert gyűlöli a nagyfiúkat. A beképzelt alakokat, akik azt hiszik, hogy bármit megtehetnek.Igyekszik mindig azt tenni, ami helyes, szerinte az indíték nem igazán számít, csak szeretne helyesen cselekedni.

Jó nyomozónak tartja magát, a Csak egy lövésben ennek hangot is ad: „Az a helyzet, hogy amikor a seregben szolgáltam, átkozott jó nyomozó voltam. Alighanem én voltam a legjobb, akit valaha is láttak. Bárkivel felvettem volna a versenyt.”  Ennek ellenére egyáltalán nem beképzelt, és önértékelése teljesen helyén való, mert rátermettségét számtalanszor bebizonyította, és sosem várt semmiféle dicséretet cserében. Amikor otthagyta a sereget, nem gondolta, hogy tapasztalatainak még hasznát veszi, de annak ellenére, hogy igyekszik láthatatlan lenni a baj mindig megtalálja. Politikai csatározások, emberrablás, csalás, gyilkosság, korrupció, árulás,  fegyver- és drogkereskedők,  prostitúció,  vagy ügynökök kemény világába keveredik, ahol nem könnyű életben maradni. Minden helyzetben akad segítsége, néha volt csapatának tagjai, de általában olyanok, akik szintén a „jó oldalon” állnak. Azonban, ha rákényszerül egyedül is képes megvédeni magát,  hiszen a katonaságnál kőkemény nevelésben, és alapos technikai kiképzésben részesült. Fortélyok, fogások, és módszerek arzenáljával, és rengeteg katonai ismerettel rendelkezik. Szakértője a kézifegyvereknek, „megnyerte a Haditengerészet 1000 yardos lövészeti versenyét, az összes golyót egy akkora átmérőjű lyukba küldte be, ahová egy felnőtt férfi hüvelykujja épp csak beférne” (Csak egy lövés),  ismeri a harcművészeti technikákat, puszta kézzel képes ölni, kedvenc technikai fogása a könyökkel való ütés, a felütés, és az ellenfél lefejelése, valóságos harci gép. Ha valaki megtámadja nem szokott megtorpanni, habozni, csak azonnal reagál. Megtanulta, hogy az életébe kerülhet, hogyha vannak gátlásai, hogy időben kell odaütni, keményen, hogy a meglepetés az ellenfelet érje.

Jó emberismerő, apró részletekből is messzemenő következtetéseket képes levonni. Szereti a matematikai számításokat. Intelligens,  hidegvérű, megfontolt, higgadt, semmi nem kerüli el a figyelmét, de készséggel elismeri hogyha esetleg tévedett. Mindig felméri a helyzetet és a saját lehetőségeit, fejben megtervezi a küzdelmet, és csak ezt követően cselekszik. Egy támadásra úgy reagál  mint egy tisztán mechanikus problémára, mellyel szembekerült, mintha egy megoldandó geometriai feladvány lenne, aminek elemei az idő, tér, szögek, távolság, acélgolyók és puha hús. (A pók hálójában) Legtöbbször az igazságszolgáltatást a saját kezébe veszi, nincs lelkiismeret furdalása, hogyha ölni kell, mert tetteit mindig igazolni tudja. Érzelemmentesen cselekszik. Tökéletességre törekszik, és nem hagy elvarratlan szálat. Nem szereti a lezáratlan ügyeket.

Brutalitása, keménysége, és önbíráskodása ellenére szerethető. Karizmatikus egyénisége vonzza a szebbik nemet. Minden könyvben új nővel kerül közelebbi kapcsolatban, és mindig minden tőle telhetőt megtesz, hogy megvédje, legyen az lokálpatrióta rendőrnő, titkosszolgálati ügynök, ügyvéd, FBI alkalmazott, katonai hadnagy, vagy éppenséggel bántalmazott háziasszony, de senkinek nem kötelezi el magát. Ő a magányos hős, aki dolga végeztével mindig odébb áll. Általában ki az országútra kinyújtott hüvelykujjal, arra várva, hogy valaki felvegye, és elvigye a következő úti célig, vagy legalább egy darabon. Aztán besétál egy poros kisvárosba, vagy rossz helyen száll ki, esetleg egy nyüzsgő metropolisban rosszkor van rossz helyen, ahol valaki rosszban sántikál, valakinek szüksége van segítségre, vagy valakinek az útjában áll, és minden kezdődik előröl.

A szerző
A General Press kiadó gondozásában megjelent  Jack Reacher regények (zárójelben az angol kiadás megjelenési éve):
1.  Elvarázsolt dollárok - Killing Floor, (1997)
2.  Ne add fel könnyen - Die Trying, (1998)
3.  A pók hálójában - Tripwire, (1999)
4.  A titokzatos látogató - Running Blind (US), The Visitor (UK), (2000)
5.  Lángoló sivatag - Echo Burning, (2001)
6.  Hiba nélkül - Without Fail, (2002)
7.  Kétélű fegyver - Persuader, (2003)
8.  Eltűnt ellenség - The Enemy, (2004)
9.  Csak egy lövés - One Shot, (2005)
10. Rögös út - The Hard Way, (2006)
11. A baj nem jár egyedül - Bad Luck and Trouble, (2007)
12. Nincs mit veszítened - Nothing to Lose, (2008)
13. Elveszett holnap - Gone Tomorrow, (2009)
14. 61 óra - 61 Hours, (2010)
15. Megéri meghalni - Worth Dying For, (2010)
16. Az ügy - The Affair, (2011)
17. Összeesküvés - A Wanted Man, (2012)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése