2013. június 8.

Ott és akkor dől el minden... – könyvheti beszerzési lista?

Hihetetlen, hogy már két nap  eltelt a  84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapokból. A hírek szerint nem kevesebb, mind 345 újdonságot mutatnak be, és akkor még nem is beszéltünk a régebbi kiadványokról. Annak ellenére, hogy a könyvhetet elsősorban a hazai kortárs irodalomnak szentelik, tapasztalatból tudjuk, hogy  külföldi szerzők könyvei is szép számmal jelennek meg ilyenkor.
Nagyon drukkoltam, hogy legyen szép idő, és úgy tűnik a tegnapi esős nap után, ma már több napsütésben volt részük a Vörösmarty térre látogatóknak.  Ha minden a terv szerint halad a szombat lesz a nagy nap, amikor én is tiszteletemet teszem a standoknál. Remélem, hogy a napsütés a vásárlói kedvemet is meghozza, mert az utóbbi napokban eléggé nyomott hangulatban voltam. Olyankor az új könyvek gondolata sem képes felvidítani.

Az elmúlt hetekben a legtöbb könyves blogon a könyvhétre megjelenő újdonságokról olvashattunk, kívánságlistákról, hogy kinek  mi a szíve csücske, mi keltette fel az érdeklődését, minek a megjelenésére vár türelmetlenül stb.. Ezekből lelkesedést merítve én is próbáltam összeállítani egy lista félét, csak félét, mert igazából eléggé tanácstalanul álltam a sok megjelenés előtt. Egyik sem tudott annyira lázba hozni, hogy epekedjek utána. Deeattól függetlenül sikerült pár kérdőjelest összeszedni, bár azt hiszem, nem mindenik kifejezetten könyvhéti megjelenés, csak számomra újdonság.


 Anthony Capella: A kávék költője
Ezidáig még nem találkoztam a szerző nevével, erre a könyvre is a borítója miatt figyeltem fel, akárcsak a másik könyvére, amelynek címe A jégkirálynő, és ez utóbbi is mostanában jelent/jelenik meg.

Kaland, szerelem és rengeteg kávé
London, 1896. Robert Wallis pénztelen és gondtalan világfi. Amikor egyéb bevételi lehetőség híján Samuel Pinker londoni kávénagykereskedő szolgálatába áll, nem sejti, hogy élete egyszer és mindenkorra megváltozik. A költői babérokról csak álmodó, de a szavakkal jól bánó fiatalembertől azt várják, hogy Pinker lányával, a szenvedélyes Emilyvel együttműködve fogalmazza meg és kategorizálja a különböző kávék ízeit.
Ez a váratlan feladat átfogó érzéki, érzelmi és – az események alakulása folytán – tényleges utazásra indítja hősünket, melynek során a kávék költője a kávé különböző ízei mellett mindenekelőtt önmagát fedezi fel.

Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesbolja
Még egy olyan borító amely mellett nem lehet csak úgy elsétálni, és ha a címben már ott van a könyvesbolt szó is, akkor meg végképp nem. A fülszövegből sok mindenre nem sikerült következtetni, és talán éppen ezért keltette fel  az érdeklődésemet. Vajon mit deríthet ki egy éjszakai műszakos könyvesbolti eladó?

A Nagy Recesszió kiveti pályájáról Clay Jannont, a kezdő San Franciscó-i webdizájnert – hogy a véletlen szerencsének, a puszta kíváncsiságnak és a majmokéval vetekedő létramászási tehetségének köszönhetően Penumbra úr nonstop könyvesboltjának éjszakai műszakjában kapjon új állást. 
De néhány nap múltán Clay gyanítani kezdi, hogy ez a bolt még annál is rejtélyesebb, mint amit az elnevezése sugall. Kevés vevő jön, de ők visszatérően, és ők sem vásárolnak semmit, hanem obskúrus köteteket „kölcsönöznek ki” az üzlet eldugott sarkaiból, valamilyen bonyolult, régóta fennálló rendszer szerint, amelyet a gnómszerű Penumbra úr irányít. Lehet, hogy a bolt csak fedőszerv?
Clay hamarosan belekezd a vásárlói szokások átfogó elemzésébe, és a barátait is bevonja a felderítő munkába. Ám amikor Penumbra úr elé tárják a felfedezéseiket, kiderül, hogy a titkok messze a könyvesbolt falain túlra vezetnek.


Érdesek olvasmánynak ígérkezik a két második világháborús vonatkozású kémtörténet, amelyek megtörtént eseményekről számolnak be.  Egyelőre nem sikerült eldönteni, hogy melyiket részesíteném előnybe.

Ben Macintyre: Dupla csavar
A normandiai partraszállás kémtörténete


Öt, különböző nemzetiségű kettős ügynök története, aki tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1944. június 6-án a D nap megváltoztassa a második világháború menetét.
A szövetséges haderők titkos szolgálatai – az MI6, az MI5, az FBI - és a francia ellenállás  kettős ügynökökből felállították a Dupla Csavar elnevezésű kémhálózatot azzal a céllal, hogy a németeket hamis információkkal lássák el a partraszállás helyéről és idejéről. Tevékenységük eredményességét mutatja, hogy Hitler a kémjelentések alapján a szövetségesek nagy támadását a Calaisi-szorosban és Norvégiában várta június 7-én és 8-án, a szövetségesek pedig biztonságosan partra tudták tenni  embereiket Normandiában június 6-án.
A Dupla Csavar-hálózat veszélyes és bonyolult játszmáját egy zseniális angol hírszerző, Tommy „Tar” Robertson irányította egy dohányfüstös londoni irodából a krikett játékszabályainak megfelelően. A főszereplő pedig öt excentrikus, öntörvényű, vakmerően bátor kettős ügynök volt: Popov, szerb üzletember és aranyifjú, Czerniawski, lengyel pilótatiszt, Lily Sergeyev, a hisztérikus, labilis helyzetű úrinő, Pujol, a szenvedélyes spanyol és Elvira de la Fuente Chaudoir, a perui, biszexuális, kétes múltú asszony.
Ez a könyv az ő történetük.

Sinclair McKay: A Bletchley Park titkos élete – A második világháború kódfejtő központja, ahol az Enigmát megfejtették. 
A Bletchley Parkban feltört  Enigma-kódok jelentik a háború egyik legnagyobb teljesítménye. Most először, ebben a könyvben olvashatjuk el azoknak az embereknek a történetét, akik ezt lehetővé tették.
Bletchley Park titkos kódfejtő központjában Nagy-Britannia legragyogóbb koponyái mellett úrilányok, gyári munkások, diákok, segédszolgálatosok végezték hihetetlenül idegtépő és annál is fontosabb munkájukat. Ám Bletchleyben nem csak az ellenséges üzenetek hosszú órákig tartó megfejtésével teltek a napok (és az éjszakák).
Sinclair McKay sikerkönyve vendégszereplő muzsikusok világszínvonalú hangversenyein, amatőr színielőadásokon, téli korcsolyázásokon és csendes falusi utakon lopott csókokon át mutatja meg, milyen is volt valójában azoknak a fiataloknak az élete, akiknek erőfeszítései hozzájárultak a háború megnyeréséhez.


Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája című könyve már nagyon régen felkerült a várólistámra. Annak ellenére, hogy nagyon kíváncsi voltam rá, még mindig várakozik, de most, hogy a következő kötet is megjelenik, A gyilkosság illúziója mindenképpen cselekedni kell az ügyben.








Syrie James: Az elveszett Jane Austen-kézirat
Jane Austen rajongó lévén ritkán sikerül érzéketlen maradni egy olyan könyv iránt,  amelynek címében szerepel az írónő neve. Syrie James neve sem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen a Jane Austen naplója, amely pár   éve jelent meg, szintén az ő tollából származik.

Samantha McDonough alig hiszi el, amit lát – azt meg pláne nem, hogy mekkora szerencséje van. Egy kétszáz éves verseskönyv felvágatlan lapjai közé dugva egy levélre bukkan, melyet meggyőződése szerint Jane Austen írt. A levélben szó esik egy kéziratról, aminek sajnálatos módon „a devonshire-i Greenbriarben nyoma veszett”. Lehetséges, hogy létezik egy ismeretlen Jane Austen-regény, ami csak felfedezésre vár? Ki tudna ellenállni a kísértésnek, hogy a keresésére induljon? A gyönyörű, több száz éves Greenbriar birtokra érve Samanthának nincs könnyű dolga, amikor meg akarja győzni Anthony Whitakert, a jóképű, ám hajthatatlan tulajdonost arról, hogy kutassák fel az elveszett Austen-művet – egészen addig, amíg szóba nem kerül, hogy a kézirat akár több millió dollárt is érhet. Az eddig ismeretlen kézirat megtalálása és elolvasása után Samanthát és Anthonyt azonnal magával ragadja Rebeka Stanhope, a falusi lelkész lányának története, aki kalandjai során keserédes leckéket kap az életről és a szerelemről. Ahogy a múlt újonnan felfedezett meséje lassan feltárul előttük, a jelenben is szövődik egy történet, amitől talán mindkettejük élete örökre megváltozik.


Philippa Gregory: Az állhatatos hercegnő
A történelmi regények, és ezen belül is Philippa Gregory könyveinek szerelmesei – ahogy jómagam is – egy újabb lebilincselő és fordulatos könyvnek örülhetnek. Ez alkalommal  VIII. Henrik első feleségének, Aragóniai Katalinnak a fiatal éveiről olvashatunk.
Gondolkodom még, hogy ezt most szerezzem be, vagy csak várólistára tegyem, tekintettel arra, hogy van 1-2 könyvem az írónőtől amelyeket még nem sikerült elolvasni.





Ez az én nem túl hosszú listám. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezek közül a hét végére hány fog ott sorakozni a polcomon, tekintettel az elmúlt évek tapasztalataira:  ritkán vettem meg azokat a könyveket, amelyeket korábban kinéztem. Nagy a gyanúm, hogy ez alkalommal is ez fog történni, ott és akkor dől el minden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése