2013. szeptember 22.

Rose Melikan: The Blackstone Key

Amikor egy régen várt könyv végre a kezünkbe kerül, óhatatlanul is félve kezdjük el olvasni, mert nem szeretnénk csalódni benne. Nálam ez volt a helyzet Rose Melikan The Blackstone Key című könyvével; tartottam tőle, hogy vajon megérte-e a várakozást. Most, hogy az utolsó oldalnak is a végére értem, legszívesebben nyúlnék a következő kötet után, de sajnos a legjobb esetben is legalább tíz napot kell várjak erre a mozdulatra, hiszen ennyi idő, míg egy újabb rendelés megérkezik. A könyv elején még nem tudtam, hogy pontosan mire is számítsak, nehezen indult be a történet, néhol döcögősre, lassúra sikeredett. Talán a korábban olvasott hasonló könyvek miatt aránylag hamar rájöttem a csavarra, persze néha elbizonytalanodtam, de végül azért nem tévedtem sokat, mert az események az elvártak szerint alakultak. Az, hogy a főhősnő sorsa nem zárult le kíváncsivá tesz a folytatásra, még akkor is, hogyha a könyv izgalom szempontjából nem éppen azt adta, amit vártam.  De egy kicsit előreszaladtam az értékeléssel, és a történetről még semmit sem mondtam. Kezdetnek itt van a könyv fülszövege: 

Mary Finch is a young woman of wit, courage, and straitened circumstances. When invited to meet her wealthy uncle and end a family estrangement, therefore, she sets off immediately for White Ladies, his estate on the Suffolk coast. Yet soon she is embroiled in an adventure beyond any she could imagine, for the year is 1795, and England is at war with Republican France. When she arrives at White Ladies she learns that her uncle has died, leaving behind evidence of a treacherous plot. Enemy agents have obtained military secrets that would give France a decisive advantage, but who is the source of this information, and how can he be stopped?

Mary is not alone in her quest to solve the mystery, but the men who profess to help her are not quite what they seem. From Suffolk the traitor's trail moves finally to London. There Mary learns the true meaning of the Blackstone key, but has the treasure it secured already been lost?


1795-ben járunk, javában dúl az Anglia és Franciaország közötti háború. Mary Finch kisasszony szerény körülmények között él, történelmet és rajzot tanít Mrs. Bunbury leányiskolájában. Amikor megismerkedünk vele, éppen hátrahagyni készül addigi cseppet sem izgalmas életét. Ami rávette a nagy kalandra, az egy levél a soha nem látott apai nagybácsitól, amelyben arra kéri, hogy látogassa meg a Suffolk partjainál fekvő White Ladies birtokán. Szülei elvesztése óta Mary egymaga áll a világban, így a nagybácsi meghívása olyan fordulatot jelent életében, amelyre egyáltalán nem számított, már csak azért sem, mert egy családi viszályt követően a két testvér nem tartotta a kapcsolatot. Izgatottan és egy ígéretes jövő reményében indul útnak, amely talán azt is lehetővé teszi számára, hogy örökre hátat fordítson az iskola nyomorúságos és egyhangú környezetének, valamint a kuporgató életmódnak. 

Az események azonban egyáltalán nem reményei szerint alakulnak. Egy véletlen találkozás olyan ismeretek birtokába juttatja, amelyekről később kiderül, hogy fontosak az ország biztonságára nézve, hiszen ha rossz kezekbe kerülnek, fordulópontot hozhatnak az Anglia és Franciaország között dúló háborúban. Ha ez még nem lenne elég, a várva várt találkozás is elmarad: a White Ladies szomszédságában élők szomorúan tudatják vele, hogy nagybátyja pár hónappal korábban betegség következtében elhunyt. A birtokon történt események arra engednek következtetni, hogy Mr. Finch veszélyes emberek társaságába keveredett, akik a házigazda halálát követően is találkahelyként használják az üresen álló házat. Mary hirtelen összeesküvők, kémek, és csempészek világában találja magát, ahol nehéz megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, de ő nem hátrál meg, s bár fogalma sincsen, hogy mibe keveredett mindenképpen szeretne fényt deríteni a történtekre, még akkor is, hogyha mindezzel nagybátyja bűnösségére is fény derül, és folt esik a család becsületén. 

Ki volt a titokzatos férfi, aki a karjaiban halt meg? Ki és miért támadt rá? Mit jelent a Balckstone kulcs? Mi történt valójában a nagybátyjával? Mit jelentenek a rejtélyes üzenetek? Mit akar a titokzatos banda? Miközben ezekre a nyugtalanító kérdésekre keresi a választ, az élete többször veszélybe kerül, de szerencséjére segítői is akadnak a jóravaló békebíró Mr. Somerville, a markáns kinézetű Robert Holland tüzérségi kapitány, a gazdag és jóképű Mr. Déprez, valamint ennek barátja, Mr. Hick személyében. Azonban gyorsan kiderül, hogy mindenkinek vannak titkai. Mary rájön, hogy senki, és semmi nem az, aminek látszik. A szálak Suffolk partjaitól a londoni sikátorokig vezetnek, és egy adott pillanatban Mary azon kapja magát, hogy a londoni rendőrség nyomozója, Mr. Hudson is az ő segítségére szorul, hogy kibogozza a kellően összekuszálódott szálakat.

A regényben van családi dráma, kaland, kémkedés, szerelem, és mindez a 18.-ik század utolsó éveiben, egy háttérben zajló háború alatt. Egy történelmi kalandregény összetevői. Ettől kezdve minden olvasó vélemény szubjektív. A bejegyzés elején már ejtettem pár szót a sajátomról. Nem mondhatom, hogy nem tetszett a könyv. Szerettem Mary történetét, ahogy gondolkodott, alakította az életét, bár voltak dolgok amikről többet is szívesen megtudtam volna. Talán a bennem felmerülő kérdésekre adott válaszok átkerültek a következő kötetekbe. A The Blackstone Key az a fajta könyv, amely az elején lassan indul, elég sokáig tart, míg az írónő bevezet a cselekmény sűrűjébe, de végül annyira magával ragad, hogy az utolsó oldal után már várjuk a folytatást. Főleg, mert nem zárul le minden. Sőt. 

Mary egy nagyon szerethető karakter. Talpraesett, szellemes, éles eszű, jó megfigyelő, és olyan dolgok iránt is érdeklődik, amelyek távol állnak a bálok, ruhaköltemények, udvarlók világától. A szegénységben töltött évek után a gazdagság lehetősége álmodozásra készteti ugyan, józan gondolkodása azonban a realitások talaján tartja. A felvetődött kérdések akaratlanul is ott motoszkálnak elméjében, még akkor is, amikor bizonytalan jövője problémáival igyekszik megbirkózni. Néha naiv viselkedése teljesen érthető, hiszen alig húszéves, egy ismeretlen környezetben és emberek között találja magát, és bizony nem könnyű eldönteni, hogy kiben bízhat, kit tartson barátnak és kit ellenségnek. Az átélt események ellenére élvezi a kalandot, hiszen mérföldekre van az iskolában megtapasztalt egyhangú, és unalmas élettől. Bár ellenfeleinek sikerül őt elbizonytalanítaniuk, sőt elhitetni vele olyan dolgokat, amelyekre ő maga soha nem gondolt volna, kitartása és okossága révén végül mégis sikerül felülkerekedni rajtuk. Egy férfiak uralta világban egymaga áll, s ha ösztönei néha cserben is hagyják, morális értékei oly szilárdak, hogy akkor is képes helyesen cselekedni, ha a dolgok számára nézve kedvezőtlenül alakulnának.

Többet szerettem volna megtudni a könyv férfi karaktereiről is, de a történet végére még mindig egy kicsit ismeretlenek maradtak számomra. Nem sikerült olyan közel kerülni hozzájuk, mint Maryhez. Azt hiszem bőven maradt a személyüket övező titkokból a továbbiakra is. Mary iránti magatartásuk, érzéseik nem minden esetben egyértelműek. Talán ezért sem annyira erőteljes a könyv romantikus szála, de ettől még ott van. Mary szép lány, de egyáltalán nincsen tudatában szépségének, és  ez csak még több bájt kölcsönöz személyének. Csak természetes, hogy a környezetében megforduló férfiak felfigyelnek vonzó külsejére, amely magas értelemmel párosul. Kezdetben azonban nem is figyelnek rá igazából, mármint a mondanivalóját tekintve, de okos észrevételeivel sikerül meglepnie őket, sőt az események alakulása is őt igazolják. Ettől függetlenül egy kissé különcként tekintenek rá, de csodálják kitartását, és akaraterejét. Az átélt kalandok és helyzetek elkerülhetetlenül vonzzák az addig sosem tapasztalt érzések ébredését. Korábban nem került ennyire közvetlen kapcsolatba férfiakkal. Az érzései megrémítik, nem biztos benne, hogy utat kellene engedjen nekik, hiszen egyik férfit sem ismeri igazából.  Gyakran elgondolkodik, hogy vajon mit és ki iránt érez, de abban nem biztos, hogy az érzés kölcsönös. Persze a végére csak csak kibogozódnak a dolgok, bár, hogy lesz-e bármilyen közös jövő, az függőben marad.
Minden esetre remélem még idén sikerül egy lépéssel közelebb kerülni a végkifejlethez, és legalább a következő kötetet megszerezni és elolvasni.

Amikor először figyeltem fel a könyvre igazából a borítói tetszettek meg. Nehéz eldönteni, hogy a három közül melyik tetszik a legjobban, talán a második, a piros ruhás nővel, de igazából mind a háromnak van értelme, jelentése a részletekben rejlik. Szinte más-más részeit ragadják meg a történetnek, de minden esetben találóan.


A mű címe: The Blackstone Key
Szerző: Rose Melikan
Kiadó: Sphere, London
Kiadás éve: 2008
Terjedelem: 438 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése