2013. szeptember 2.

Szeptemberi megjelenések (I.)

Azon elhatározásomat, hogy a szeptemberi, októberi megjelenésekről egy bejegyzésben írjak, azon nyomban feladtam, amikor elkezdtem feltérképezni a kínálatot. Mind tudjuk, hogy az évi könyvdömping az ünnepek előtt fog csúcsosodni, de úgy tűnik, hogy már a következő hónapban is sok új könyvvel ismerkedhetünk meg, új szerzőkkel, vagy régi szerzők új köteteivel. Annyi időm nem lenne, hogy az összes új megjelenést felsoroljam, de igyekeztem több műfajból szemezgetni, és persze elsősorban olyanokra figyeltem fel, amelyek az én érdeklődési körömbe is beleillenek.

Sokszor írtam már, hogy mennyire szeretem a General Press Kiadó könyveit, így a felsorolást most azokkal kezdem. Elizabeth Stroutnak már több könyve is megjelent a kiadó gondozásában. Az írónő a Kisvárosi életek című könyvével 2009-ben elnyerte a Pulitzer-díjat, A Burgess fiúk az utolsó regénye, amely angolul az idei év elején jelent meg. 
Jim és Bob Burgess testvérek. Évtizedek óta New Yorkban élnek, húguk Susan maradt egyedül szülővárosukba, a Maine állambeli Shirley Fallsban. Az elmúlt idők moccantlanságát dúlja szét Susan kamasz fia, Zach, amikor egy véres disznófejet gurít be ramadán idején a kisváros bevándorlók által alapított mecsetébe. Ezzel nemcsak saját sorsát robbantja ki a megszokott kerékvágásból, de anyja és két nagybátyja életét is gyökerestül megváltoztatja.
A Burgess fiúk visszatérnek a kisvárosba, egyszerre idézve fel a múltat és tapasztalva meg a jelent, amely egy alapjaiban más világot tár főhőseink elé, összezavarva mindent, amit véglegesnek, amit magukénak hittek.
(Megjelenés: 2013. szeptember 19., General Press Kiadó)


Az elfelejtett dal a vadregényes dorseti partvidékre kalauzol, amikor egy fiatal galériatulajdonos útra kel, hogy kiderítse három festmény történetét, amelyek lenyűgözik, rabul ejtik, és nem pusztán intenzitásukkal, hanem a mögöttük meghúzódó titokkal.
Ám hiába vesznek az évtizedek távolába a történések, a falu őrzi a rejtélyt, és csak egyetlen öregasszony válaszolhatja meg a fiatalember kérdéseit. A kíváncsi, elszánt tekintet kicsikar egy szörnyű históriát, amelyben a vadregényes dorseti partvidék előterében a magány, a kínzó vágyódás, a megszállottság, az összezavarodott gondolatok és tettek megdöbbentő kavargásából lassan kibontakozik, mi is történt azokon a lázas nyarakon az 1930-as években…
(Megjelenés: 2013. szeptember 24., General Press Kiadó)

Azt hiszem, nagy várakozás előzi meg Leiner Laura új regényét, a Bábelt. Az SZJG kirobbanó népszerűsége után, amit én is imádtam, nagyon kíváncsi vagyok mivel lep meg ezúttal. Szerencsére, már nem kell sokat várni, a könyv szeptember első napjaiban kapható lesz a könyvesboltokban. Ahogy elnézem az oldalszámot, 528 oldal, úgy tűnik, hogy Zsófinak számos feledhetetlen élményben lesz része.

Bábel. A legnagyobb nyári zenei fesztivál, valahol Pápa mellett. Mi lehet jobb annál, mint tizenhét évesen, életedben először, egy hetet eltölteni itt a barátaiddal?
A zárónapi koncert a Red Hot Chili Peppersé, és Zsófi többek között azért érkezik, hogy találkozhasson Anthony Kiedisszel. Na de addig még sok minden történik vele, Napsival, Abdullal, Hipóval és Szaszával az Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália színpad körül…
Bábel... Ha voltál már fesztiválon, azért fogod szeretni, ha még nem voltál, azért.
(Megjelenés: 2013. szeptember 03., Ciceró Könyvstúdió)



Dan Brown könyve az Inferno merőben más élményekkel kecsegtet, mint Leiner Laura ifjúsági könyve. Nagyon régen olvastam bármit is a szerzőtől, bár ha jól emlékszem az eddig magyarul megjelent könyvei mind megvannak, csak nem mindeniket olvastam el, szóval talán most ismét belevetem magam Langdon professzor világába. Dante pokla fantasztikus élményeket nyújtott, amikor évekkel ezelőtt olvastam, kíváncsi vagyok, hogy a mű mennyire ihlette meg Brownt.
„Keressetek és találtok.”
Ez a bibliai idézet visszhangzik Robert Langdon, a Harvard jeles szimbólumkutatója fejében, amikor felébred egy kórházi ágyon, és nem tudja, hol van és hogy került oda. Arra a morbid tárgyra sincs magyarázata, amelyet a holmija közt eldugva találtak.
Langdon az életéért menekül egy őrült hajsza során Firenzén át, egy fiatal orvosnő, Sienna Brooks társaságában. Csak úgy szökhetnek meg ismeretlen üldözőik elől, hogy Langdon beveti ismereteit a történelmi homlokzatok mögött rejlő titkos átjárókról és ősi rejtelmekről.
Egyedül Dante sötét, monumentális remekének, a Pokolnak néhány sora vezérli őket, amelynek segítségével megfejthetik a reneszánsz legünnepeltebb műveinek – szobroknak, festményeknek és épületeknek – mélyén rejlő kódokat, hogy eljussanak egy kirakós játék megoldásához, melynek révén talán elháríthatják a világot fenyegető félelmetes veszélyt…
(Megjelenés: 2013. szeptember 13., Gabo Kiadó)

Az utolsó Elizabeth Adler regény, amit elolvastam, és amiről bejegyzés is születettToszkánai nyár –, annyira nem nyerte el a tetszésemet, de ettől függetlenül felkapom a fejem, ha új könyve  tűnik fel a magyar piacon, jelen esetben a Kaliforniai rejtély.
Fen Dexter nyugodt élete egy viharos estén fenekestül felfordul. Vérző férfi kopogtat be hozzá, azt állítva, hogy autóbalesetet szenvedett. Elmondása szerint San Franciscóba tart, hogy segítsen a rendőrségnek kideríteni, ki gyilkolta meg a menyasszonyát. A vihar miatt Fen nem tudja kórházba szállítani a sérültet, így az nála marad éjszakára. A kényszerű összezártságban vonzalom támad köztük.
Másnap reggel a férfi bemegy a kórházba, ahol Fen nővérként, egyik unkahúga, Vivi pedig orvosként a sürgősségi osztályon dolgozik.
Vivi épp egy súlyos sérülttel foglalkozik, akinek átvágták a torkát. A lány állapota válságos – ő a környéken garázdálkodó sorozatgyilkos legutóbbi áldozata, akinek a szájára ugyanúgy ráragasztották a „Ne szólj szám!” feliratú jegyzetlapot, mint a korábbiakéra.
A titokzatos idegen Vivihez fordul, hogy varrja össze a sebeit – ez vajon véletlen, vagy valami ördögi terv része? 
Ki ez az ember valójában? Mit akarhat Fentől és a családjától? Lehet, hogy köze van a gyilkosságokhoz? Ha igen, vajon lesz-e elég ideje Fennek és az unokahúgainak, hogy kiderítsék az igazságot?
(Megjelenés: 2013. szeptember 06., Ulpius-ház Könyvkiadó)

Az egyetlen Steve Berry könyv, amely megtalálható a könyvespolcunkon az Alexandria link, amely a második a Cotton Malone könyvek sorában. Elég nagy olvasótáborral rendelkezhet az író, mert bár a városi könyvtárban az összes eddig megjelent kötet megtalálható igen nehéz egyhez is hozzájutni. A Nagy Károly nyomában (Cotton Malone 4.) az egyetlen, amelyet sikerült kikölcsönözni, azt is úgy, hogy hetekkel korábban előjegyeztem, a többit egyelőre feladtam. Ha jól emlékszem, mint a két könyv tetszett, tele volt izgalommal, történelemmel, kalanddal, rejtéllyel, egyszóval mindennel, ami a műfaj velejárója. Úgy tűnik, hogy nemsokára érkezik  a hetedik Cotton Malone könyv, A Jefferson-kód. Majd meglátjuk, hogy sikerül-e rátenni valamikor a kezem.
Az Egyesült Államok négy elnökét is meggyilkolták – 1865-ben, 1881-ben, 1901-ben és 1963-ban. A merényleteknek látszólag semmi közük egymáshoz.
De mi van, ha mindegyik elnököt ugyanazért ölték meg: az alkotmányban szereplő különös záradék miatt?
Erre a kérdésre keresi a választ Cotton Malone, az amerikai Igazságügyi Minisztérium titkosszolgálatának volt ügynöke. Amikor merényletet kísérelnek meg Danny Daniels amerikai elnök ellen, Malone az élete kockáztatásával akadályozza meg. Ekkor azonban még nagyobb veszélybe kerül. A Közösséggel, az amerikai függetlenségi háború idején alapított titkos kalózszervezettel kell felvennie a harcot. Eddigi legveszélyesebb küldetésük során Malone és Cassiopeia Vitt szárazföldön és tengeren száguldva próbál megfejteni egy Thomas Jeffersontól származó kódot, kibogozni egy Andrew Jackson által fölállított titkot, és előásni egy több évszázados dokumentumot, amelyet az Alapító Atyák maguk írtak, s amely – az alkotmányban lévő záradék miatt – fékezhetetlenné teszi a Közösséget.
(Megjelenés: 2013. szeptember 04., Ulpius-ház Könyvkiadó)

Ami az Agatha Raisin sorozatot illeti én sajnos csak az első részig jutottam. Amikor évekkel ezelőtt megjelent egyből lecsaptam rá. A történet annyira nem szippantott be, hogy a következő részeket is megvegyem, bár talán kellett volna adnom még egy esélyt  M. C. Beaton karakterének. A rajongók azonban örülhetnek, a napokban megjelenik Agatha újabb kalandja, a tízedik a sorban, az Agatha Raisin és a tünékeny tündérek. Ha a sorozat nem is lett kedvenc, meg kell hagyni, hogy hangzatos kötetcímei vannak, és aranyos borítói.
James már megint felültette Agathát, aki haragjában egy javasasszony tanácsát követve az igaz szerelem nyomában Fryfam tündéri falvában bérel magának házikót. 
Ám a faluban zajló furcsa történések sorozata egy csapásra szétzilálja a romantikus ábrándokat. Rejtélyes fények jelennek meg Agatha hátsó kertjében, majd értelmezhetetlen események sorozata veszi kezdetét. Mindennek tetejébe még Agatha hőn szeretett macskáinak is nyoma vész. 
Aztán holtan találják a helyi földesurat. 
Agatha nyughatatlan természete egy féltékenységgel és zsarolással megspékelt történetbe sodorja, miközben a gyilkos mindent elkövet azért, hogy Fryfamben tartsa a kíváncsiskodó Aggie-t - hullaként!
(Megjelenés: 2013. szeptember 06., Ulpius-ház Könyvkiadó)


Az Athenaeum kiadónál folytatódik Amanda Stevens paranormális-romantikus sorozata. Jön a Sírkertek-királynője trilógia második kötete, A birodalom.

A halottlátó temetőrestaurátor, Amelia Gray újabb megbízatást kap, ami majdnem az életébe kerül. Ezúttal ugyanis egy tó mélyére süllyedt ódon temető női kísértetei kérik a segítségét, miközben a látszólag csendes kisvárosban feltűnik a Gonosz, és ördögi tervet eszel ki... de talán pont ennyi kell, hogy az elátkozott Devlin szíve végre kitáruljon Amelia előtt... 
(Megjelenés: 2013. szeptember 16.)



Sara Rattaro is ismeretlen szerzőként debütál a magyar közönség előtt. Regénye, Tiéd az életem,  Jodi Picoult és Cecelia Ahern műveit kedvelő női olvasóközönséget célozza.
Viola egy szép tavaszi napon hívást kap a férjétől, Carlótól. Lányukat, a gyönyörű, húszéves Angit autóbaleset érte. Viola a tragikus hírt éppen a szeretője karjaiban fekve kapja, majd a hajnali utcán az autóban a kórház felé végigpergeti az elmúlt hónapok eseményeit. Egy hazugságokkal, szenvedéllyel, megcsalással és bűnbánattal, haraggal és reménnyel teli időszak képei villannak fel. A kórházban kiderül, hogy a lánynak azonnali életmentő szervátültetésre van szüksége, és csak egy donor jöhet szóba: Viola...
(Megjelenés: 2013. szeptember 28., Athenaeum Kiadó)


Azt hiszem, hogy sokunk egyik kedvence volt Delphine de Vigan No és én című regénye. A kiadó most az írónő egy önéletrajzú ihletésű regényével lepi meg az olvasóit, amelynek címe Semmi nem áll az éjszaka útjába.
A francia írónő ezúttal egy rendkívül személyes, érzékeny és őszinte szöveget nyújt az olvasónak: édesanyja öngyilkossága után zsigeri késztetést érez arra, hogy elmesélje a történetét, hogy választ keressen arra, miért alakult olyan fájdalmasan az élete, mitől vált mániás depresszióssá. Lucile-t a saját nézőpontjából, a túl gyorsan felnőni kényszerült gyermek szemével írja meg, megpróbálva megragadni azt a rejtélyt, amit az anyja − aki mindig egyszerre volt oly közeli és oly távoli − jelentett a számára. Ezt az önmagára kirótt feladatot olykor elviselhetetlenül nehéznek érzi, mégis hajtja az írás kényszere, egyre mélyebbre és mélyebbre merül a családi emlékezetben, ahol a sugárzóan fényes emlékek mellett (mögött) eltemetett titkok lappanganak.
(Megjelenés: 2013. szeptember 30., Könyvmolyképző Kiadó)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése