2013. november 4.

Novemberi könyvdömping II.

Ez a poszt sem lesz rövid, mert itt is rengeteg csemegét gyűjtöttem össze. Nagyon nehezemre esne a választás, ha döntenem kellene, hogy melyiket is szeretném leginkább a polcomon látni, mert nyilván hiába szimpatikus az össze, mindet nem lehet megvenni. A korábbi bejegyzésben a szórakoztató irodalom, a történelmi regények és a krimik háztáját derítettem fel, de még hátravannak a szépirodalmi alkotások, valamint a sci-fi/fantasy regények, és pár ifjúsági regény. Elég sok kiadó kínálatát átböngésztem, sok jó könyvre akadtam, de ismét csak azokat válogattam be, amelyek valamelyest illeszkednek az én érdeklődési körömbe. 

Szépirodalom

Herman Koch neve teljesen ismeretlen számomra, ahogy írásai is, de ezen megakadt a szemem. Érdekfeszítő, és elgondolkodtató történetnek tűnik. 

Herman Koch: A vacsora
Négy ember egy csúcsétterem vacsoraasztalánál. Egyikük országosan ismert politikus, esélyes miniszterelnök-jelölt. Mire véget ér az este, döntésre kell jutniuk egy közfelháborodást keltő ügyben, amely a fiaikat is közvetlenül érinti. Emberölésről van szó, egy hajléktalan nő erőszakos haláláról. Meddig mennek el a gyerekek, a karrier, a boldog családi élet megmentése érdekében? Messzire. Nagyon messzire.
Herman Koch (sz. 1953) a nyolcvanas évek közepe óta népszerű író hazájában, hatodik regénye, A vacsora pedig a nemzetközi sikert is meghozta a számára: eddig 25 országban adták ki, Európában több mint 1 millió példány kelt el belőle, és az első holland könyv volt, amely felkerült a New York Times bestsellerlistájára.
A regényből az Oscar-díjas Cate Blanchett rendezésében forgatnak filmet.
Várható megjelenés: 2013. november 18., Európa Kiadó


A kritikusok által is pozitív kritikákkal illetett Javítások és a Szabadság után, amely mindkettő családregény, és napjaink társadalmának problémáit boncolgatja a családok életének bemutatásán keresztül, most a szerző egy régebbi regénye lesz olvasható magyarul. 

Jonathan Franzen: Erős rengés
Földrengés, szex és egy váratlan örökség. Környezetszennyezés, New Age, amatőr rádiózás, na meg magzatvédelem. A szokott módon csavaros cselekmény ezeket a témákat sűríti morajló, a Richter-skálán ábrázolhatóan hatásos eleggyé. Markánsan egyénített, mókás és esendő alakok találkoznak kisülésekben bővelkedő helyzetekben.
 Az Erős rengés angolul eredetileg 1992-ben látott napvilágot. Az illinois-i születésű szerző sokáig élt Boston környékén, ahol e könyv cselekménye is játszódik. Jelenleg Kalifornia és New York között osztja meg idejét.
Várható megjelenés: 2013. november 28., Európa Kiadó


Mióta angol könyves blogokat is olvasok, gombamód szaporodnak a könyvek a várólistámon, és minden alkalommal, amikor hozzáadok még egyet, csak arra tudok gondolni, hogy miért nem jelennek meg magyarul. A cím és borító alapján először nem ismertem fel, hogy Anna Funder könyve is ott van azon a bizonyos listán, csak a történet keltette fel a figyelmem, de amikor rákerestem a nevére a korábbi könyve kapcsán és megláttam ennek az eredeti borítóját egyből beugrott. 

Anna Funder: Amivé lettünk
London, harmincas évek...
Német emigráns értelmiségiek kis kompániája próbálja felnyitni Európa szemét Hitler fenyegetésére. De nem hisznek nekik, sőt mindent megtesznek, hogy elhallgattassák őket.
S aztán utánuk nyúl a Gestapo is...
Történetük Európa és a világ vakságának története... s egyben szerelmek, csalódások, árulások története.
Ruthé, aki hiába látott messze, a szerelemtől nem látta, mi van az orra előtt. Doráé, aki hiába volt bátor, a szerelem elől megfutamodott.
És a drámaíró Tolleré, aki hiába szeretett, a sötétben nem tudott szeretni.
Anna Funder 2004-ben, Stasiland című dokumentumregényével robbant be a köztudatba. Várva várt első regénye, az Amivé lettünk az ausztrál könyvszakma szinte minden lehetséges díját megnyerte, többek között a Miles Franklin Irodalmi Díjat, a Barbara Jefferis-díjat és az Év Könyve díjat.
Várható megjelenés: 2013. november 28., Európa Kiadó


Simone de Beauvoir neve a legtöbbünk számára az Egy jó házból való úrilány emlékei című önéletrajzi regénye kapcsán ismert, de ezen kívül még számos könyve olvasható magyarul, igaz, hogy aránylag régi kiadásokban. 2009-ben jelent meg az Amerikai szerelem, amely az írónő Nelson Algrennek írt leveleit tartalmazza, ugyancsak a Jaffa Kiadó gondozásában, most a legelső regénye lát napvilágot.  

Simone de Beauvoir: A hit hatalma
Simone de Beauvoir első, 1937-ben született, és csak halála után kiadott regénye öt történetet mesél el öt fiatal nőről, akiknek különös módon újra és újra egymásba fonódik a sorsa. Marcelle-nek, Chantalnak, Lisának, Anne-nak és Marguerite-nek régi szokásokkal és dogmákkal – az egyház befolyásával, tervezett házasságokkal stb – kell megküzdenie az 1920-as évek Franciaországában, ahol a háborúból lábadozó társadalom egyre kevésbé hisz a tradicionális értékekben.

Várható megjelenés: 2013. november 20., - bár úgy tűnik, hogy a kiadó oldalán már megrendelhető, Jaffa Kiadó


1927-ben egy 25 éves amerikai fiatalember elsőként repülte át az Atlanti-óceánt megállás nélkül, egymagában. Ő volt Charles Lindbergh. Felesége Anne Morrow szintén imádta a repülést, és saját jogon szerzett magának hírnevet. Ő volt az első amerikai nő, aki pilótajogosítvánnyal rendelkezett. Mára már nemcsak az egyik leghíresebb női pilótaként tartják számon, hanem írói munkássága miatt is. Kettejük életéről olvashatunk Melanie Benjamin regényében. 

Melanie Benjamin: Az aviátor felesége
Magával ragadó történet a XX. század legrejtélyesebb asszonyáról, győzelmeiről és tragédiáiról, és egy világhírű házasság viszontagságairól.
Bár látszólag kiváltságos és fényűző életmód jut neki osztályrészül, Anne Morrow, az Egyesült Államok mexikói nagykövetének félénk lánya úgy érzi, hogy a gyönyörű nővére árnyékában él. Titkon irodalmi sikerekről ábrándozik, amikor végzős főiskolásként találkozik a hősként ünnepelt Charles Lindbergh ezredessel, aki abban az évben repülte át egyedül az Atlanti-óceánt. Rabul ejti a földkerekség leghíresebb férfija, de biztos abban, hogy a vonzalma viszonzatlan. Ám téved.
Lindbergh a rokonlelket látja benne, s Anne élete örökre megváltozik. Ők ketten körberepülik a Földet, a gravitációval dacolva újabb és újabb rekordokat döntenek meg, és szüntelenül jelen vannak az újságok címlapjain. Úgy vonzzák Amerika figyelmét, ahogy egyetlen házaspár sem, sem előttük, sem utánuk. De miközben a szerelmük a filmhíradók kedvenc témája, a házasságuk egyáltalán nem tündérmesébe illő. És Anne a szárnyalás után a földre zuhanva lassan rájön, hogy képes kilépni a férje árnyékából is.
Az írónő, Melanie Benjamin megingathatatlanul egyensúlyoz a botrányok és az ellentmondások, a világot megrázó rémséges bűntett, a lélektelen árulások és az állhatatos szerelem határmezsgyéjén. Szenvedéllyel és a nagy mesélők biztos értékítéletével fog bele a nem mindennapi utazásba, és magabiztosan navigálja az olvasót az emberi szív körül.
Várható megjelenés: 2013. november 14., Pioneer Books 


Aki szereti az évtizedeken átívelő epikus családregényeket, az minden bizonnyal kívánatosnak fogja találni a következőt, amelyben két család történetén keresztül feltárul a 20. század spanyol történelme. 

Almudena Grandes: Megdermedt szív
Julio Carrión, aki a Franco-rezsim idején tett szert pénzre és hatalomra, nemcsak óriási vagyont hagy örökül gyermekeire, de múltjának kibogozhatatlan rejtélyeit is. Legkisebb fia, Álvaro apja temetésén megpillant egy gyönyörű idegent, akiről hamarosan kiderül, hogy az idős férfi utolsó szeretője volt. Álvaróval ellentétben Raquel, ez a vonzó fiatal nő sokat tud saját családja múltjáról, a diktatúra elől Franciaországba menekülő, majd Franco halála után hazatelepülő republikánus nagyszülőkről. Raquel emlékezetében élénken él egy madridi családnál tett különös látogatás, ahova egykor nagyapja vitte magával – akkor, kislányként megérezte, hogy a felnőtteket sötét titok lengi körül… 
Álvaro és Raquel között végzetes szerelem szövődik, s így kénytelenek szembesülni a múlttal, vissza kell menniük az időben egészen a polgárháborúig, hogy felfejtsék az őket összekötő szálakat. Ezzel kezdetét veszi utazásuk az önismeret fájdalmas útján, és életük örökre megváltozik. 
Várható megjelenés: 2013. november, Scolar Kiadó


Nagyon kedvelem Ljudmila Ulickaja prózáját. A most megjelenő kötet életrajzi ihletésű, és aminek még jobban örülhetünk, hogy a könyv bemutatójára Budapestre látogat az írónő. A kiadó weboldalán tájékozódhattok a részletekről.

Ljudmila Ulickaja: Örökbecsű liliom
Az Örökbecsű limlom minden eddiginél összetettebb képet nyújt Ljudmila Ulickaja ön- és világszemléletéről, élet- és művészetfilozófiájáról. A műfajilag is sokszínű kötetben az orosz írónő szinte az összes olyan dologról beszél, ami foglalkoztatta valaha. A személyesebb szövegekben, illetve a vele készült és a kötetbe beválogatott interjúkban kendőzetlen őszinteséggel fogalmaz magánéletéről, pályafutásáról. Megtudhatjuk, hogy a családi környezettől kezdve az olvasmányélményekig mi formálta leginkább a személyiségét. Miként azt is, milyen véleménnyel van a család, szerelem, házasság, barátság fogalmáról és megvalósulási formáiról. A társadalmi kérdésekben is bátran foglal állást. Így derül rá fény, mit gondol a nők társadalomban betöltött szerepéről, a politikáról, az állami és egyházi ideológiákról, vagy éppen a világ működését meghatározó gazdasági rendszerekről. Esszéiben, művészeti írásaiban pedig főként a kifogyhatatlanul gazdag orosz kultúra legfontosabb kérdéseiről beszél. Mindezt a tőle megszokott közvetlenséggel és nyíltsággal tárja olvasói elé.
Várható megjelenés: 2013. november 7., Magvető Könyvkiadó


Azt hiszem, még annak is, aki nem igazi balett rajongó, csak nyitott szemmel jár kel a világban, ismerősen cseng az a név, hogy Rudolf Nureyev. Ő volt a 20. század táncművészetének legnagyobb alakja, ünnepelt balett és modern táncos, ugyanakkor koreográfusként is szédületes karrier futott be, sőt karmesterként is sikereket ért el. A most megjelenő életrajza kapcsán bensőségesebben megismerkedhetünk ezzel a sokak szerint ellentmondásos személyiséggel.

Julie Kavanagh: Rudolf Nureyev
Rudolf Nureyevben (1938–1993), a távoli Ufában felnőtt, majd a szentpétervári Kirov színpadán első sikereit arató, de az otthoni fojtogatóan konzervatív balettélet miatt elsőként Nyugatra menekülő „szovjet” táncosban a nagyközönség és a szakkritika is a századelő legendás férfitáncosának, Vaclav Nizsinszkijnek az újbóli megtestesülését látta.
Nureyev alakját már életében legendák – és botrányok – övezték, hiszen egyszerre volt alázatos és kibírhatatlanul akaratos; önző és nagylelkű; pénzsóvár és adakozó; csak magával törődő egoista, ugyanakkor a fiatalokat segítő mester és pártfogó; közönséges és emelkedett; az életet habzsoló társasági lény és magányos, kontemplatív gondolkodó. A színpadon pedig olyan belső tűzzel, egyedülálló energiával, rendkívüli muzikalitással és plaszticitással formálta meg szerepeit, hogy világszerte fanatikus rajongók őrjöngő tapsa és hisztérikus lelkesedése kísérte fellépéseit.
A magyar közönség mindebből semmit nem élhetett át, hiszen egy „disszidensnek” évtizedeken át még a nevét sem lehetett leírni. Ma mégis egyedül a magyar fővárosnak van joga az ő nevét viselő Nemzetközi Balettverseny megrendezésére, hiszen élete utolsó szakaszában több szálon is kapcsolódott Budapesthez.
Julie Kavanagh sokoldalú kutatásra alapozott, lebilincselő életrajza tárgyilagosan, mégis szenvedélyes csodálattal és szeretettel idézi fel e páratlanul ellentmondásos művész-zseni pályáját.
Várható megjelenés: 2013. november, Európa Kiadó


Agatha Christie ma is a legnépszerűbb bűnügyi szerzők egyike. Kitalált alakjaival rengeteg kellemes élményt szerzett rajongóinak. A korábban megjelent regényei és az életrajzi kötetek után a Partvonal Kiadó egy újabb érdekes kiadvánnyal jelentkezik, amely nálam már felkerült a várólistára. Élvezetes utazásnak ígérkezik, egy távoli, és letűnt világba.

Agatha Christie: Grand Tour – A krimi királynőjének nagy utazása
Agatha Christie napjaink egyik legnépszerűbb szerzője, 1922-ben azonban még csak ifjú feleség és anya volt, akinek első publikációi különösebb visszhang nélkül jelentek meg. Az addig gyakorlatilag csak Angliát ismerő fiatal írónő világ körüli útra indult férje oldalán a Brit Birodalmi Misszióval, és ez a nagy utazás, a Grand Tour örökre megváltoztatta az életét. A 32 éves fiatalasszony tisztában volt azzal, hogy kibírhatatlanul hiányozni fog a kislánya, de úgy hitte, ez az egyetlen alkalom arra, hogy eljusson a világ távoli tájaira.
A misszió tagjai közel egy év alatt bejárták az akkori Brit Birodalom főbb területeit Kelet-Afrikától Új-Zélandig. Agatha Christie élményeiről őszinte hangvételű beszámolók, levelek, feljegyzések és saját készítésű fotók tanúskodnak, amelyeket az írónő unokája, e könyv szerkesztője gyűjtött egy kötetbe. A levelek nyomán egyszerre rajzolódik ki egy izgalmas írói személyiség kialakulása, valamint a századelő mesés és meghökkentő birodalmi miliője.
Várható megjelenés: 2013. november, Partvonal Kiadó


S ha már a Partvonal Kiadónál tartunk, még egy érdekfeszítő kötetre akadtam. Ez sokkal távolabb repít vissza az időben, mint a 20. század eleje. Az írónő sem most kezdte a szakmát. Olyan híres személyekről jelentetett meg életrajzokat, mint Antoine de Saint-Exupery, Vladimir Nabokov felesége, Véra (ezzel a kötettel 2000-ben elnyerte a Pulitzer Díjat), valamint Benjamin Franklin.

Stacy Schiff: Kleopátra – Egyiptom királynőjének valódi arca
Kleopátra a világtörténelem egyik legtitokzatosabb asszonya. Palotáját elárasztotta az ónix és gránátkő csillogása, de még jobban a politikai és a szexuális intrika.
Stacy Schiff ragyogó életrajzi munkája friss és provokatív portrét rajzol Julius Caesarról és Marcus Antoniusról, de ami ennél is csodálatosabb: megismerhetjük Egyiptom utolsó királynőjének valódi arcát, aki sokkal több volt, mint a legendák csábos szépasszonya – ravasz stratéga, ügyes vitapartner, és nagyon is rátermett uralkodó.
Várható megjelenés: 2013. november 18., Partvonal Kiadó




Sci-fi, fantasy


John Scalzi sok hazai rajongót szerzett a Vének háborúja–univezumban játszódó regényeivel, a párommal mi is közéjük tartozunk. Már hetekkel ezelőtt jelezte nekem, hogy érkezik a negyedik kötet, úgyhogy nálunk abszolút várólistás.

John Scalzi: Zoë története
Képzeld el, hogy tizenöt éves vagy, a rég halott biológiai apád az emberiség legnagyobb árulója, a nevelőszüleid ellenben hős exkatonák és egy új gyarmat kormányzói. Képzeld el, hogy minden lépésedet két félelmetes földönkívüli testőr kíséri, és egy komplett idegen faj tanulja tőled egy csillagközi valóságshow keretében, hogy miként kell öntudattal rendelkező intelligens lényként élni.
Képzeld el, hogy örökre el kell hagynod szülővárosod és szülőbolygód egy világvégi új gyarmat kedvéért, ahol új barátokat kell szerezned vadidegen telepesek között, hogy örömeidet és gondjaidat megoszthasd valakivel. Mert az új világ mindkettőt bő kézzel méri. Te mit tennél ebben a helyzetben?
John Scalzi nem osztott meg velünk minden részletet a Roanoke történetéből Az utolsó gyarmat című könyvében, ezért olvasóira hallgatva még egy utolsó, különleges utazásra hív minket a Vének háborúja-univerzumba és a Roanoke-ra, hogy újra átéljük a gyarmat kalandos létrejöttét.
Várható megjelenés: 2013. november 14., Agave Könyvek 


Doctor Who a mi régi kedvenc haverunk. Már nagyon várjuk november 23.-át, jön az 50. évfordulós részt – The Day of the Doctor -, na meg majd az új évadot, az új dokival, de addig is jöhet egy kis olvasnivaló.

Gareth Roberts: Shada
A Doktor régi barátja, a szintén időlord Chronotis nyugdíjas éveit a Cambridge Egyetemen tölti, ahol aztán senkinek sem tűnik fel, hogy a professzor élete évszázadokig tart. Az viszont már nagyon is feltűnik valakinek, hogy amikor az öregúr eljött a Gallifrey bolygóról, magával hozott néhány szuvenírt, köztük egy igen veszélyes könyvet.
A Gallifrey imádásra méltó ősi törvénye nem tóparti olvasmány: a sötét Rassilon-kor idejéből származó Leletek közé tartozik, és nem kerülhet rossz kezekbe. A felülmúlhatatlanul gonosz Skagra pedig meg akarja szerezni a könyvet, és még ennél is alattomosabb tervet forgat a fejében.Teljesen egyértelmű, hogy ebben a helyzetben csak a Doktor, Romana és K-9 segíthet.A Shada az utánozhatatlan Douglas Adams forgatókönyve alapján készült: a legendás, „elveszett” Ki vagy, Doki?-történet a klasszikus tévésorozathoz íródott. A tervezett epizódok végül nem kerültek képernyőre, Gareth Roberts azonban regényt írt Adams munkája alapján.
Várható megjelenés: 2013. november második fele, GABO SFF


Elkezdtem olvasni a Napernyő protektorátus első részét, és ha már benne vagyok a lekvárban, akkor az csak természetes, hogy tudni szeretném, hogy mikor jön a folytatás. Bár a másodikat nem fogom átugrani, de aki nálam jóval előrébb tart, az hamarosan kézbe veheti a harmadik kötetet.

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen (Napernyő protektorátus 3.)
Szédítően szellemes!
Viktória királynő elbocsátja Alexiát az árnyékkormányból, és az egyetlen személy, aki bármiféle magyarázattal szolgálhatna - Lord Akeldama - váratlanul elhagyja a várost. Mindennek tetejébe Alexiára gyilkos gépkaticák támadnak, jelezve (ahogy azt csak a katicák képesek), hogy immár London minden vámpírja igencsak érdekelt Lady Maccon meglehetősen alapos halálában. Mindeközben Lord Maccon szeszben pácolja magát, Lyall professzor pedig kétségbeesetten igyekszik összefogni a Woolsey-falkát. Alexia végül elmenekül Angliából, és meg sem áll Itáliáig, hogy megkeresse a titokzatos templomosokat; csak ők tudnak eleget a természeten túliakról ahhoz, hogy feltárják előtte növekvő mértékben terhes állapotának titkait. Csakhogy ők még a vámpíroknál is rosszabbak lehetnek - és pestót hordanak maguknál.
A szezon botránya - Lady Maccon elhagyta a férjét, és visszaköltözött rémes családjához!
Várható megjelenés: 2013. november 30., Könyvmolyképző Kiadó


Az első törvény-trilógia ott sorakozik szépen a polcon, és ha az nem lett volna elég, érkezik a szerző egy új regénye, amely szinten ebben a világban játszódik.

Joe Abercrombie: Hidegen tálalva
Tavasz van Styriában. Márpedig ez háborút jelent.
Tizenkilenc éve folyik a vér. A könyörtelen Orso nagyherceg brutális harcot folytat a civakodó Nyolcak Ligájával. Miközben hadseregek menetelnek, fejek hullanak és városok égnek, a színfalak mögött bankárok, papok és ősibb, sötétebb hatalmak marakodnak azon, ki legyen az új király.
A háború tán maga a pokol, de Monza Murcatto, a talinsi kígyó, Orso nagyherceg leghírhedtebb zsoldosa számára kiváló alkalmat kínál a pénzkeresetre. Győzelmei népszerűvé tették - munkaadója szerint egy árnyalattal népszerűbbé is a kelleténél. Murcatto jutalmul egy szakadék mélyén végzi hát összetört csontokkal, bosszúra éhesen. Bármi is az ára, hét embernek meg kell halnia.
Murcatto szövetséget köt Styria legmegbízhatatlanabb alkoholistájával, Styria legkiszámíthatatlanabb méregkeverőjével, egy életét a számok megszállottjaként élő sokszoros gyilkossal meg egy barbárral, aki nem akar mást, csak helyesen cselekedni. Ellenségének tudhatja a fél országot. Mindennek tetejébe utána küldik a világ legveszélyesebb emberét, hogy találja meg, és fejezze be, amit Orso nagyherceg elkezdett.
Tavasz van Styriában. Márpedig ez bosszút jelent.
Várható megjelenés: 2013. november 30., Könyvmolyképző Kiadó


Dan Simmons Hyperion-sorozata már rég várólistás. Addig-addig halogattam a beszerzést, hogy mire rászánom magam, a teljes sorozat olvasható lesz magyarul, hiszen nemsokára megjelenik a befejező rész.

Dan Simmons: Endymion felemelkedése
Elérkezett a végső leszámolás napja. Az egyház meghirdeti a mindent eldöntő, népirtással fenyegető keresztes hadjáratot, amely végérvényesen rabszolgasorba döntheti az emberiséget. A világ túlfelén közben felnő egy új messiás, aki a rejtélyes Idegenek szárnyai alatt szokatlan képességekre tesz szert. A messiás neve: Aenea.
Aeneának azonban segítségre van szüksége ahhoz, hogy elterjessze megdöbbentő üzenetét tanítványai egyre népesebb táborában. Útra kel hát védelmezőjével, az egykori pásztorral és elítélt gyilkossal, Raul Endymionnal, hogy teljesítsenek egy utolsó, minden képzeletet felülmúló küldetést, és megfejtsék az egész világegyetem rejtett jelentését. Régi és új ellenségek veszik üldözőbe őket, miközben nyomukban jár a titokzatos Shrike is – szörnyeteg, angyal, gyilkológép –, aki végre leránthatja a leplet származásáról és rendeltetéséről. A Hyperionon pedig, ahol a világrengető kaland a kezdetét vette, minden titokra fény derül: az apokaliptikus igazság feltárja az élet értelmét, és mindörökre meghatározza a galaxist lakó emberiség sorsát. A nagyszabású tetralógia váratlan fordulatokban bővelkedő, befejező kötete felejthetetlen pontot tesz az évszázadokon átívelő űropera végére.
Várható megjelenés: 2013. november 07., Agave Könyvek


Úgy tűnik, hogy még sem fogom befejezni ebben a posztban a novemberi újdonságok bemutatását. A hosszúságra való tekintettel úgy döntöttem, hogy az ifjúsági könyvek kapnak egy másik posztot, de addig is lehet a fentieken elmélkedni, és gondolkozni, hogy kinek melyik a szíve vágya. Előfordult már, hogy a kiadók nem tudták tartani a beharangozott megjelenési dátumokat, úgyhogy most is lehetnek csúszások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése