2015. október 24.

Lassan kezdetét veszi az év végi dömping

Az október elején beharangozott új Gordianus kötetet megelőzően az év első felében írtam olyan posztot, amely a várható megjelenésekkel foglalkozott. Így az év utolsó harmadában, amikor kezd lassan beindulni az év végi dömping, ismét kedvet kaptam megnézni, hogy az elkövetkezendő hetekben milyen kötetek csábítanak majd a vásárlásra, és azt kell mondjam, hogy bőven lesz miből válogatni.

Szeretem az IPC Kiadó könyveit, van saját példány, de a könyvtár újdonságai között is állandóan figyelem őket. Utoljára Rosanna Ley Visszatérés Burmába című egzotikus regényét olvastam a kiadó újdonságai közül, aztán ott vár  Kate Furivall Árnyak a Níluson című regénye, sőt az előjegyzéseim között is szerepel néhány IPC-s kötet. Nemsokára érkezik egy újabb családregény, a sokak által kedvelt Natasha Solomons írónőtől. Ezzel négyre növekszik a kiadónál megjelent regényei száma: A Tyneford-ház (2013), Eltűnt férjek galériája (2014), Mr. Rosenblum listája (2014).

Natasha Solomons: A Hartgrove-ház
Szörnyű dolog a bátyád feleségét szeretni....
Szilveszter estéje, Dorset, Anglia, 1946.
Gyertyák lángja világítja be a nagytermet, gramofon sistereg, a vendégek pedig táncolnak, és pezsgőt kortyolgatnak. Ezen az éjszakán a Hartgrove-ház felidézi régmúlt dicsőségének napjait. Mikor a Fox-Talbot család fiai visszatérnek a háborúból, elhatározzák, hogy megmentik az ősi családi birtokot a biztos csődtől. Azonban a gyönyörű énekesnő, Edie Rose érkezése összekuszálja a szíveket és a családi kapcsolatokat, s ez végzetes áruláshoz vezet.
Ötven évvel később, az elismert zeneszerző, Harry Fox-Talbot emlékezik vissza életére, s próbálja enyhíteni nemrég elhunyt felesége miatt érzett gyászát. Négyéves unokájáról kiderül, hogy kivételes zenei tehetség, ezért egyre több időt töltenek együtt. Az új élmények, tapasztalatok, melyeket a kisfiú közelsége által kap, arra sarkallja őt, hogy végre szembenézzen a múltjával is. Páratlan regény szerelemről és árulásról, és arról, hogy sosem késő a megbocsátást keresni.
Lenyűgöző regény, amely visszaidézi a szerző Tyneford-ház című New York Times-bestsellerét. A Downton Abbey rajongóit bizonyára magával ragadja a történet hátteréül szolgáló csodálatos angol vidéki birtok, és Hartgrove-ház hangulata.
Natasha Solomons új családregénye, szerelmi háromszögről, a családi kötelezettségekről, és a gyász sötétsége utáni öröm felfedezéséről szól. A történet az elbűvölő vidéki angol táj szépségének ölelésében, egy csodálatos birtokon játszódik.
Várható megjelenés: 2015. október 30., IPC MIRROR

A Könyvmolyképző is tud meglepetésekkel szolgálni, sőt idén nagyon sok "szeretném elolvasni" kötetet jelentettek meg, és az év végére is csábító újdonságokat tartogatnak. Egyelőre csak kettőt hoztam, a többi a későbbi posztokban fog szerepelni. Adriana Trigiani regényét már régen szerettem volna elolvasni, csak annyi más könyvhöz hasonlóan halogattam az angol kötet beszerzését. Na majd most a fordítást. Erik Larsonnak már jelent meg magyarul könyve, 2012-ben, Az Ördög a Fehér Városban című dokumentumregény, amely az 1893-as chicagói világkiállítás megrendezésének történetét meséli el, amikor felbukkant az első dokumentált amerikai sorozatgyilkos. A most megjelenő regénye Hitler hatalomra kerülésének időszakába repíti az olvasókat. 

Adriana Trigiani: A cipész felesége
Ciro és Enza tizenéves korukban találkoznak először az Olasz-Alpokban megbúvó kis faluban, ami az otthonuk. Találkozásuk rövid, de gyönyörködtetően tartalmas.
Amikor Cirót méltatlan módon elküldik Amerikába, Kis-Itáliába cipésztanoncnak, Enza vigasztalhatatlan. A családját váratlan tragédia éri, és neki is Amerikába kell mennie apjával, hogy így biztosítsák családjuk jövőjét.
Anélkül, hogy tudnának egymásról, Ciro és Enza új életet kezd New Yorkban, ahol eltérő utakon járnak, mígnem a sors közbeszól, és újra összehozza őket. De ekkor már késő: Ciro jelentkezett az I. Világháborúba, és Enzának meg kell tanulnia Ciro nélkül felépíteni életét a Metropolitan Operaház varrónőjeként.
Ahogy sorsuk összefonódik és világuk végérvényesen megváltozik a háború után, el kell dönteniük, hogy közös-e a jövőjük vagy sem.
Várható megjelenés: 2015. december 11., Könyvmolyképző Kiadó

Erik Larson: Fenevadak kertje
A Fenevadak kertjét nemcsak a korszak feszültséggel teli légköre járja át, de feledhetetlen képet kapunk a bizarr Göringről és a látszólag lehengerlő, de valódi lényét tekintve vészjósló Goebbelsről. Larson olyan hitelesen és életszerűen ábrázolja az eseményeket, hogy szinte szemtanúi lehetünk ennek a meglepően sokszínű és bonyolult időszaknak. Az eredmény lenyűgöző, nem lehet letenni a művet, amely kitüntetett figyelmet szentel annak a kérdésnek, vajon miért nem ismerte fel a világ a komor fenyegetést, amit Hitler jelentett mindaddig, amíg Berlint és Európát el nem borította a vér és a borzalom.
Várható megjelenés: 2015. november 02., Könyvmolyképző Kiadó


Nemrégiben három kötetre adtam le előrendelést, mindhárom az Agave Kiadó gondozásában fog megjelenni. Az egyik Steven Saylor új Gordianus regénye, a másik kettő pedig a lent szereplő két könyv. A Grossman kötetről már korábban is volt tudomásom, de a Scalzi igazi meglepetésként ért. Igaz, hogy A varázslók-trilógia első részét sem olvastam el, ahogy a korábbi Scalzi kötetek közül is csak a legelsőt, a Vének háborúját, szóval van bőven mit olvasni, mielőtt ezekre sort kerítenék, de a páron nagyon is örült nekik, ő szokás szerint napirenden van velük. 

Lev Grossman: A varázslókirály
Quentin és barátai elfoglalták Filloryt, királyokként és királynőkként uralkodnak a mesés világ felett, ahol semmi dolguk nincs, mint élvezni a hőstörténetek végén jutalmul járó boldogságot és vagyont. Egy nap azonban a felhőtlen uralkodásnak vége szakad: előbb a mágikus órafákkal történik valami borzalmas, majd kisvártatva egy nyúl halált és pusztulást jósol a világra. Quentin hajóra száll Juliával, hogy a rejtély végére járjon, azonban Filloryt elhagyva még ő sem sejti, hogy a varázslás és ezzel együtt minden varázslatos dolog mekkora veszélybe került, az idejük pedig már jócskán fogytán van.
Lev Grossman a legnagyobbakat megszégyenítő módon kerüli el a folytatások gyakori hibáit, és építi tovább lenyűgözően azt a világot, aminek A varázslókban lefektette az alapköveit. A varázslókirály nem csak elképzeli, hogy milyen lett volna a Mátrix fantasyként, de a hagyományokat felrúgva, váratlan és forradalmi ötletek folyamatos felsorakoztatásával jelzi, hogy a szerzője nem szégyelli a műfajt fenekestül felforgatni.
Várható megjelenés: 2015. november 17., Agave Könyvek

John Scalzi: Árnyékszövetség (Vének háborúja 6.)
A Gyarmati Szövetség fennállása legkeményebb időszakát éli: a Földdel megromlott a viszonya, mivel lakói elárulva érzik magukat, a Konklávéval pedig a hivatalosan és a háttérben ápolt kapcsolatai szövevényesek és átláthatatlanok. Ráadásul az univerzum egy ismeretlen pontjában felütötte a fejét egy összeesküvés, amely nem csak a megdöntésüket tűzte ki céljául, hanem valami sokkal borzasztóbbat is.
Ennél nagyobb veszéllyel még soha nem néztünk szembe: Harry Wilson hadnagynak és ismert társainak fondorlatos stratégiával kell felszámolniuk ezt az árnyékszövetséget, és rendezni diplomáciai kapcsolatukat minden irányba, hogy tovább élhessünk… remélhetőleg már a hibáinkból tanulva.
Az Árnyékszövetséggel John Scalzi pontot tesz A lázadás hangjaival elkezdett történet végére. A kötetben olvasható négy hosszú, összefüggő novella méltó módon búcsúzik a nagy múltú sorozattól. Egy időre.
Várható megjelenés: 2015. november 24., Agave Könyvek

A kétszeres Pulitzer-díjas David McCullough számos életrajz (John Adams, Harry S. Truman, a fiatal Teddy Roosevelt), valamint történelmi ismeretterjesztő kötet szerzője. Magyarul eddig csak egy könyve volt olvasható, az Óceántól óceánig, amely az Európa Kiadónál jelent meg még 1986-ban, és a Panama-csatorna építésének történetét eleveníti fel. Ez utóbbit nem olvastam, de a most megjelenőre nagyon is kíváncsi vagyok.

David McCullough: A Wright fivérek – A repülés szerelmesei
David McCullough elmeséli nekünk az amerikai Wilbur és Orville Wright történetét. Kik voltak ők, és vajon azt érték el, amit szerettek volna? Ezen férfiak jóval többek voltak, mint iskolázatlan Dayton kerékpárszerelők, akik véletlenül sikeresek lettek, bennük kivételes bátorság és elhatározottság lapult, intellektuálisak, érdeklődők, és szüntelenül kíváncsiak voltak, ezek pedig meghatározó jelzőik voltak már felnevelkedésüknek is. A ház, amiben éltek, elektromosságtól és vízvezetékrendszertől mentes volt, viszont tele volt könyvekkel, amelyeket főként lelkész édesapjuk vitt haza, így folyton olvastak, művelődtek. Amikor együtt dolgoztak, egy probléma sem volt leküzdhetetlen. Wilbur minden kétséget kizárólag egy zseni volt. Orville olyan mechanikus leleményességgel bírt, amilyet kevesen ismernek. Azok a tények, hogy csupán középiskolai képzettségük és kevés pénzük van, kapcsolataik pedig alig akadnak néhol, sosem szabtak gátat terveiknek. Semmi sem állíthatta meg őket, még az sem, ha az életüket kellett kockára tenniük.
Várható megjelenés: 2015. november 30., Maxim Könyvkiadó

Bűnszövetkezetben (novellagyűjtemény), N vagy M, Sors-rejtekajtó, A titkos ellenfél - ezekben a regényekben találkozhatott korábban az olvasó Tommy és Tuppence nyomozópárossal. Bevallom nyomozópárosuk eddig kimaradt a repertoáromból, de talán most, hogy novemberben érkezik az utolsó regény is amelyben szerepelnek, nekilátok, hogy elolvassam őket. Az Európa Kiadó egy másik újdonsága is érdekesnek ígérkezik, a fiatal kínai írónő tollából született családregény.

Agatha Christie: Balhüvelykem bizsereg
A "Ifjú Kalandorok Rt." már rég nem ifjú törzstagjai, Tommy és Tuppence Ada nénit látogatják meg az idősek otthonában. És ahol ők felbukkannak, ott biztos, hogy megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Tuppence a tőle megszokott hévvel veti magát a rejtélyek nyomába. Miért ismerős az Ada nénitől örökölt festményen a ház? Hová tűnt Mrs. Lancaster? Tommy a rá jellemző nyugalommal próbálja követni a feleségét - de nyugalma csak addig tart, amíg Tuppence-t meg nem akarják ölni...
Várható megjelenés: 2015. november 25., Európa Kiadó



Yan Ge: Szecsuáni csípős
A család híre és túlélése azon múlik, viszik-e, veszik-e a csilipaprikával ízesített lóbabpürét. Márpedig a pürét veszik és viszik, hiszen Szecsuánban vagyunk, ahol a bors mellett ez a másik alapvető hozzávaló, amely minden ételbe kell. Nem is a pürével adódik bonyodalom, hanem amiatt, hogy a családban senki nem mondja ki, amit szeretne. Mindenki szerepet játszik, mindenki meg akar felelni, legalábbis szavakban, a többiek elvárásainak. 
Most pedig ráadásul ki akarnak tenni magukért, hiszen nyolcvanéves a nagyi, aki anyacsászárnéként erős kézzel, már-már kíméletlenül mozgatja a szálakat, és irányítja a szereplők életét. Meg kell szervezni a születésnapi ünneplést, és eközben ha csak képletes értelemben is kiborul a rotyogó kondér, és minden családtag szennyese közszemlére kerül. 
A Szecsuáni csípős lapjain Pingle, a képzeletbeli kisváros valós színekben, egzotikus kavalkádja teljességében elevenedik meg ugyanakkor tele van olyan figurákkal, akik akár a szomszédunkban is élhetnének, akik akár mi magunk is lehetnénk. Éppolyan pletykásak, falánkak és kapzsik, és ugyanúgy rejtegetik jellembeli fogyatékosságaikat, mint mi. Ez garantálja, hogy a fiatal szerző csípős, groteszk műve bármely ország bármely olvasóját szíven találhatja.
Yan Ge 1984-ben született Kína Szecsuán tartományában. A Szecsuáni csípős a harmadik regénye, 2013-ban hazájában elnyerte vele A Legígéretesebb Új Tehetség díjat. A világ most kezdi el felfedezni, egyszerre számos országban készül a regény fordítása.
Várható megjelenés: 2015. november 12., Európa Kiadó

Amanda Vaill könyvét már jó régen beharangozta a kiadó, de eddig még nem került a boltokba. Reméljük, hogy az október vége már valós időpont, és az érdeklődők végre kézbe vehetik ezt a nem mindennapi emberekről szóló háborús történetet.

Amanda Vaill: Hotel Florida
1936, Spanyolország. A spanyol polgárháborúban tudósítóként, fotósként, önkéntesként részt vevő három pár (Hemingway és Martha Gellhorn, Robert Capa és Gerda Taro, Arturo Barea és Ilsa Kulcsár) egymásba fonódó és egymástól nagyon különböző története: szerelmi intrikák, bonyodalmak, kémek, forradalmárok stb. és a háttérben a polgárháború szörnyűségei.
Várható megjelenés: 2015. október 28., Park Könyvkiadó










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése