2013. július 18.

Hogy fogjam vissza magam? - új felfedezések és várható megjelenések júliusban

Aki rendszeresen olvas blogokat, vagy jár könyvesboltba, esetleg a neten szokott tájékozódni az akciókról, az új és várható megjelenésekről, annak nem lesz újdonság, hogy megkezdődött az Alexandra nagy nyári akciója, ami július 15. és szeptember 15. között tart, mialatt 50%-80% kedvezménnyel lehet hozzájutni egyes kiadványokhoz. Én már átböngésztem nagyjából a kínálatot, és egész szép listát sikerült összeállítani, de most nem ezekről szeretnék írni, hanem pár olyan könyvről, amelyeket nemrégiben fedeztem fel. Egy részük már megjelent,  a többi ebben a hónapban kerül a könyvesboltokba.

Az első a sorban Kenneth Oppeltől Az élet vize - Viktor Frankenstein tanulóévei 1.  A könyv a Gabo Kiadónál jelent meg, ifjúsági irodalom kategóriában, 14 éven fölülieknek, de ennek ellenére kíváncsi vagyok a történetre. Eddig nem találkoztam a szerző nevével, de azt már kiderítettem, hogy nem ma kezdte a szakmát. Számos ifjúsági könyvet írt az évek folyamán, a legtöbbje begyűjtött valamilyen díjat. A Frankenstein történetnek van egy második része, remélhetőleg ez is eljut hozzánk.
Veszély, merészség, szenvedély – ebből lesz a megszállottság? Victor és Konrad Frankenstein ikertestvérek, csaknem elválaszthatatlanok egymástól. Ahogy növekednek, életüket képzelet szülte kalandok sorozata szövi át… mígnem vakmerő játékaik véres valósággá válnak.
Véletlenül bukkannak a Sötétség könyvtárára, ahol az ősi orvoslás és az alkímia titkos könyveivel ismerkedhetnek meg. Apjuk eltiltja őket e sötét irodalomtól, de amikor Konrad súlyosan megbetegszik, Victor mégis visszatér a könyvtárba, és felfedezi az egyik könyvben az élet vizének receptjét. Távoli unokahúga, Elisabeth és barátja, Henry segítségével felkutatják azt a híres és hírhedt alkimistát, aki segíthet nekik a varázsszer előállításában.
A három barát, hogy megmentse Konradot, az elixír összetevőinek megszerzése érdekében a Viharerdő legmagasabb fáját is megmássza, lemerül a legmélyebb tó fenekére, sőt még más elképesztő áldozatok vállalásától sem riad vissza. Megpróbáltatásaikat csak tetézi a szeretet és a szerelem szálainak összekuszálódása, ami tragédia bekövetkezésével fenyeget…

Szintén a Gabo Kiadónál jelent meg Deborah Lawrenson könyve, A lámpás, amely a szerző szavaival egy modern gótikus regény, amelyet egy provence-i omladozó falucska ihletett, és tisztelgésnek szánta Daphne du Maurier Rebecca című könyve előtt, fiatal hősnőjével aki megtalálja élete szerelmét, de minél több időt töltenek együtt, a férfi annál titokzatosabbá válik. A tény, hogy Dél-Faranciországban játszódik, csak kívánatosabbá tette. Ki ne szeretne egy kis utazást a levendula földekkel tarkított domboldalakra, amikor a nyári vakációk és álmodozások idejét éljük?
A Provence buja tájain játszódó regényben a modern kísértethistóriák valamennyi kelléke megtalálható: szerelem, titkok, gyilkosságok.
A Dommal való találkozás volt életem legvalószerűtlenebb eseménye. Amikor Eve Svájcban beleszeret a titokzatos, ám elbűvölő Domba, a forgószélhez hasonlatos kapcsolat a Borókásba röpíti őket, a Provence illatos levendulaföldjei közt megbúvó, romos tanyára. Minden elbűvölő nap egy új felfedezést hoz, hol rejtett szobákat és titkos boltíveket, hol egy szépséges kovácsoltvas lámpást.
Az ősz beálltával azonban hűvösebbek lesznek a napok, és tartózkodóbbá válik a férfi is. Bár Eve tudja, hogy Dom egy sikertelen házasság sebeit viseli magán, mégis, mivel mereven elzárkózik minden magyarázattól, némasága gyanakvóvá teszi és elbizonytalanítja a lányt. Minél hallgatagabb a férfi, annál megszállottabban keresi Eve a válaszokat, és kutat a férfi szépséges első felesége, Rachel után.
Tulajdonosához hasonlóan változik a birtok is. A napsütötte, meleg szobák kihűlnek, az árnyékok félelmetesekké nőnek, és Eve úgy érzi, valaki jár a kertben. Vajon egy kísértet-e a múltból, vagy a kapcsolati problémáik öltöttek testet? Bízhat-e a férfiban, vagy veszélyben az élete?

Általában figyelemmel kísérem a General Press Kiadó újdonságait. Van pár könyvem tőlük, és eddig még nem csalódtam. Most kettőre esett a választásom.
Alan Titchmarsh Szellemjárás című könyve árulások, intrikák és egy rejtélyes gyilkosság története, amelynek szereplői, legyenek akár a múlt nyughatatlan szellemei, akár a jelenkor kiábrándult romantikusai, végül mindannyian rátalálnak arra, akit kerestek.
Anne Flint, a csinos cselédlány jobb életre vágyik a vidéki udvarháznál, és amikor a sors összehozza a helybeli uraság lányával, nem áll ellen a kísértésnek, hogy együtt szökjenek el Londonba az ifjú arisztokrata hölgy csábítójának társaságában. Számításaikat egy váratlan tragédia egy csapásra keresztülhúzza, és Anne kénytelen megtapasztalni, hogy egy magányos leány milyen könnyen játékszerévé válhat gonosz kerítőknek, felelőtlen uraságoknak.
Élete egykori helyszínére éppen új lakó költözik. Kétszáz év múlva Harry Flint negyvenes történelemtanár válása után menekül az öreg malomházba, az újrakezdés reményében. Nem is sejti, hogy szenvedélye, a családfakutatás milyen megdöbbentő titkok felfedezéséhez vezeti majd. Mint ahogy azt sem, hogy új szomszédnője lehet az, aki visszaadja számára a boldog szerelembe vetett hitet…

Jennie Fields könyve már a múlt hónapban megjelent, de eddig elkerülte a figyelmem. Az ártatlanság kora szerzőjét kelti életre, felhasználva az írónő valódi leveleit és naplóbejegyzéseit. 
Edith Wharton írónő élete a felszínen sikerekben gazdag, mozgalmas és kiegyensúlyozott. Ám ez a középkorú, immár híres és megbecsült asszony csak az írásban leli igazi örömét, miközben szerelmi életének sivársága már-már felemészti. 
A huszadik század elejének Párizsában, az irodalmi szalonok pezsgő világában végül mégis megleli a szenvedélyt egy fiatal szívtipró, Morton Fullerton újságíró személyében. A kor társadalmi normáit semmibe véve utat enged érzelmeinek, de a férfi iránti olthatatlan és végső soron viszonzatlan szerelme mindent veszélybe sodor, amit addig fontosnak vélt az életében. A szívét követve elveszítheti oly sok munkával kivívott megbecsültségét, boldogtalan, mégis biztos házasságát – és legfőképp az életét végigkísérő Anna szeretetét és barátságát. Az asszony Edith gyermekkori nevelőnője, majd titkárnője, mindvégig szerető barátja és segítője volt, elvesztése pedig elviselhetetlen lenne az írónő számára. Miközben Edith házassága az összeomlás szélén áll, a két nő kénytelen szembenézni barátságuk törékenységével.
A vágy kora e két rendkívüli asszony szemszögéből enged betekintést a kor Párizsának fényűző szalonjaiba, a Wharton-rezidencia hétköznapjaiba, Henry James író vagy éppen Anna de Noailles költőnő mindennapjaiba. Edith Wharton eredeti levelezését felhasználva megelevenedik előttünk az írónő vágyakkal és kételyekkel teli élete, amelynek drámaisága saját hőseinek sorsával vetekszik.

Brenda Joyce Halálos sorozata, a fiatal és gazdag örökösnő, Francesca Cahill nyomozásaival évek óta a kedvenceim közé tartozik. Még nem tudom mikor, de igyekszem erről is írni majd egy posztot. A sorozat kötetei  eddig a General Press Kiadónál jelentek meg, de az idei évtől a kiadás jogát a Harlequin Kiadó vásárolta meg. Egy kissé szomorú vagyok, hogy most már nem lesznek egységesek a sorozat kötetei, hiszen teljesen más formátummal dolgozik a két kiadó, de ettől eltekintve örülök, hogy újabb részek láttak napvilágot. A Halálos illúziók pár hónappal ezelőtt jelent meg, ezt már megvettem, a napokban pedig a következő is boltokba került a Halálos csókok. Igazából egyiknek sem olvastam el a fülszövegét, nehogy bármilyen kis titokra fény derüljön, úgyhogy ide sem tettem leírást.


Az itt következő három könyvre a várható megjelenések között bukkantam, bár nekem úgy tűnt, hogy az első kettő már rendelhető a kiadók weboldalán.

Az utolsó gyarmat az Agave Kiadónál jelenik meg nemsokára. Erről a megjelenésről már hetekkel korábban értesültem. A párommal mindketten nagyon várjuk John Scalzi  nagy népszerűségnek örvendő sorozatának harmadik részét. Igazi katonai sci-fi, az első és második rész címe  Vének háborúja, illetve Szellemhadtest. Ennél a könyvnél sem szeretnék fülszöveget mellékelni, mert bár megvan a korábbi két kötet, még csak az első részt olvastam el ( bejegyzés róla folyamatban), a másodiknak nemrég kezdtem neki, de még nem jutottam a végére. Így van,a mikor egyszerre több könyvet is olvasok.



Azt hiszem nem kell mondjam, hogy Erika Robuck könyve esetében elsősorban a borítóra figyeltem fel, persze azért a cím mellett sem lehet úgy elhaladni, hogy ne kapnánk fel a fejünket. A Hemingway lánya az írónő a második regénye. Még egyetlen könyvet sem olvastam, ami a Pioneer Booksnál jelent meg, de találkoztam pár érdekes címmel, úgyhogy valószínű a jövőben próbálom majd utolérni magam.

Amikor Mariella házvezetőnőnek jelentkezik Hemingwayhez és második feleségéhez, Pauline-hoz, reménykedik, hogy a gazdag és híres család segíthet egy lépéssel közelebb kerülnie az álmához, egy saját hajós vállalkozáshoz, és eltartania a családját az apja halála után. A munka nemcsak állandó fizetést jelent, hanem bepillantást a házaspár mozgalmas életébe, a baráti körébe és a kudarcra ítélt házasságába.
Mindez egyszerre vonzza és taszítja a lányt, viszont a családfő leginkább csak vonzza. Majd amikor az első világháborús veterán és bokszoló Gavin is belép az életébe, az még inkább felbolydul. Miközben a kapcsolatai füstös bárokban, férfiaktól hemzsegő bokszmeccseken és a tengeren alakulnak, Mariella nehezen tud nyugvópontra jutni az anyjával, az író féltékeny feleségével és a saját csapongó érzelmeivel.
A szívében-lelkében dúló viharok pont akkor csúcsosodnak ki, amikor egy hurrikán készül lecsapni a környékre, és rá kell döbbennie, hogy többé már nem egy lobbanékony lány, hanem a családja és a saját jövője iránt felelős nő.
A fiatal lány kitalált története valósághűen mutatja be Hemingway és környezete életét a gazdasági világválság sújtotta Florida Keysen.


A Méreg már nem a borítója révén hívta fel a figyelmem, hanem azáltal, hogy a reneszánsz kori Velencében játszódik. Ahogy mostanában nagy divat az írók körében, ez a könyv is egy sorozat - Örök rózsa - első része, YA kategória, amiből én eddig nem sokat olvastam.

A reneszánsz Velencében a titkok ugyanolyan hatalmasak – és halálosak – lehetnek, mint a méreg.
 Cassandra Caravellónak mindene megvan, amit egy lány kívánhat magának: elegáns ruhák, csillogó ékszerek, meghívók a legelőkelőbb estélyekre, és egy jóképű, gazdag vőlegény… mégis többre vágyik. A szülei halála óta Cassandra csapdában érzi magát, egyedül a vizek városában, ahol a sötét csatornalabirintusok menekülésről suttognak.
Amikor Cass belebotlik egy meggyilkolt asszony tetemébe, akinek a szíve fölé egy nagy X-et metszettek, kapcsolatba kerül a titkos társaságok, kurtizánok és gyilkosok veszélyes világával. Nem kell sok hozzá, hogy belebolonduljon Falcóba, a huncut mosolyú, szegény festőbe, akinek nagy tehetsége van ahhoz, hogy folyton bajba kerüljön. Sikerül Cassandrának megtalálnia a gyilkost, mielőtt még az talál rá? És hű marad-e vőlegényéhez, vagy megadja magát zabolátlan érzéseinek, amelyek Falcóhoz vonzzák?
A szépség, a romantika és a titokzatosság olyan vonzón és ellenállhatatlanul szövi át a regényt, mint amilyen vonzó és ellenállhatatlan maga Velence városa is.

Tudom, hogy az utolsó "havi beszerzések" posztomban megígértem, hogy ebben a hónapban visszafogom magam könyvvásárlásban, de hát ezek után  nem tudom, hogy leszek képes ellenállni.  És tuti  vannak még olyan könyvek, amelyek elkerülték a figyelmem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése